Δωρεάν εγγραφή στο κανάλι του peptiko.gr εδώ:

Οι τρανσαμινάσες είναι ηπατικά ένζυμα (ένζυμα του συκωτιού) που αυξάνονται στον ορό όταν υπάρχει καταστροφή των ηπατικών κυττάρων. Οι τρανσαμινάσες ή αμινοτρανσφεράσες είναι η αλανινική ή πυροσταφυλική αμινοτρανσφεράση (ALT ή SGPT) και η ασπαρτική ή οξαλοξεική αμινοτρανσφεράση (AST ή SGOT).

Από τις δύο αυτές τρανσαμινάσες, ειδική για το συκώτι είναι η αλανινική (ALT ή SGPT), σχετίζεται δε και με την ποσότητα λίπους στο σώμα και το φύλο.

Οι αυξημένες τρανσαμινάσες δυνατόν να υποδηλώνουν κάποιο από τα παρακάτω:

Λήψη μεγάλης ποσότητας παρακεταμόλης (Ντεπόν, Αποτέλ)
Λήψη κάποιου άλλου φαρμάκου με ηπατοτοξική δράση
Οξεία ιογενής ηπατίτιδα από ιούς ηπατίτιδας και ηπατοτρόπους ιούς (ηπατίτιδα A, B, C, D, E, ερπητοϊός, έρπητας ζωστήρας, ιός Epstein-Barr, κυτταρομεγαλοϊός) ή οξεία αναζωπύρωση χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας (ηπατίτιδα Β)
Αλκοολική ηπατίτιδα
Αυτοάνοση ηπατίτιδα
Νόσος Wilson
Ισχαιμική ηπατοπάθεια
Σύνδρομο Budd-Chiari
Σύνδρομο απόφραξης κολποειδών
Σύνδρομο HELLP (αιμόλυση, αύξηση ηπατικών ενζύμων, χαμηλά αιμοπετάλια) και λιπώδες ήπαρ κατά την εγκυμοσύνη
Καρκίνος (μαστού, μικροκυτταρικό πνεύμονα, λέμφωμα, μελάνωμα, μυέλωμα)
Μερική ηπατεκτομή
Έκθεση σε τοξίνες (πχ κατανάλωση μανιταριών)
Σήψη (πολυοργανική ανεπάρκεια)
Μυοσκελετικές διαταραχές (κυρίως αφορά μόνο την AST / SGOT και όχι την ALT / SGPT), όπως πολυμυοσίτιδα και μετά από έντονη σωματική άσκηση
Αιμοχρωμάτωση
Κοιλιοκάκη
Ανεπάρκεια α1-αντιθρυψίνης
Διαταραχές θυρεοειδούς
Ανεπάρκεια επινεφριδίων
Ψυχογενής ανορεξία

Στη χολόσταση η αλκαλική φωσφατάση αυξάνει πολύ περισσότερο σε σχέση με τις τρανσαμινάσες, δηλαδή τα ηπατικά ένζυμα που αυξάνουν σε καταστροφή των ηπατικών κυττάρων. Ταυτόχρονα στη χολόσταση δυνατόν να έχουμε αύξηση της χολερυθρίνης και διαταραχή της συνθετικής ικανότητας του ήπατος (παράταση χρόνου προθρομβίνης, και μείωση των επιπέδων της λευκωματίνης του ορού). Όταν η λευκωματίνη ορού είναι χαμηλή, αυτό αποτελεί ένδειξη μιας χρόνιας διεργασίας όπως κίρρωση ή καρκίνος ήπατος, ενώ όταν η λευκωματίνη ορού είναι φυσιολογική, αυτό αποτελεί ένδειξη οξείας χολόστασης, όπως πχ σε απόφραξη του χοληδόχου πόρου από πέτρα (χοληδοχολιθίαση) ή οξεία ηπατίτιδα.

#ChrisZavos #peptikoGR #ΠατήστεΕγγραφήΣτοΚανάλι

source: https://jablonec-krkonose.com/

Xem thêm các bài viết về Sức Khỏe: https://jablonec-krkonose.com/category/suc-khoe/